Stellas valpedagbok

19. januar 2023 - dag 43

14. januar 2024 - dag 38

Du verden så mye som skjer med valpene for hver dag som går! I dag har det vært full fart på alle sammen og nå er det virkelig utfordrende å skifte aviser og tepper i kassa :) For ikke å snakke om å vaske valpegården :) :) Da er det ni stk som gjerne vil "hjelpe til" ;) I formiddag ble det en liten tur ut sammen med mamma Stella og matmor, det har kommet snø i natt og det var selvsagt spennende! Vi ble ikke mange minuttene ute da de små valpemagene ikke har så godt av å være ute i snøen så altfor lenge :) 

16. januar 2024 - dag 40 

Fulle og travle dager med ni små og flere voksne firbente! :) Vi kommer til å oppdatere valpedagboka med nye portrettbilder nå når de fyller seks uker. Vi oppdaterer Facebook-siden jevnlig, følg med der :) Tiden strekker ikke helt til i forhold til å skrive dagbok hver dag :) Alt er bra med alle ni, noen leter fortsatt etter nye hjem :) 

13. januar 2024 - dag 37

Ny dag med besøk av en kollega og barnebarna på 3 og 5 år :) Ingen tvil om at valpene blir godt sosialisert - noe som er viktig for oss når vi har valpekull. Det koster mye krefter og energi å ha ni små i hus, men det er så verdt det! De sprer så mye glede og ingenting er bedre enn å føle at de får en god start på livet. De er førsteprioritet om dagen og de virker fornøyde og glade alle sammen :) Stella sørger også for at hennes håpefulle har det så bra som overhodet mulig. Når hun får tyggeben, løper hun inn i gården for å servere det til valpene :) :) Det eneste hun spiser selv er knekkebrød, mulig hun skjønner at det bare blir merarbeid for matmor å vaske opp knekkebrød-rester i valpegården? :) Så klok som hun er skulle det ikke forundre meg. Verdens beste Stella, er så stolt over henne og måten hun tar seg av valpene på. Det er helt fantastisk å se på. Her er et av mine favorittbilder - en liten Stella med pappa Gahan :) 

12. januar 2024 - dag 36

Besøk av både store og små i dag og valpene fortsetter å sjarmere alle i senk :) Når det er sagt er det mange som blir sjarmert av den usedvanlig gode mammaen også! :) :) Det ble en liten tur utenfor dørstokken både i går og i dag, tross noen få plussgrader synes valpene det er litt kaldt enda. Ulempen med vinterkull er at man må ta mye hensyn til temperaturen. Vi får håpe på mer mildvær når de blir enda større :) 

11. januar 2024 - dag 35 

10. januar 2024 - dag 34

Fem uker gamle i morgen og tiden går altfor fort... Om bare tre uker er valpene klare til å forlate redet. Vi har fortsatt ledige hannhunder igjen til gode, ansvarsfulle kjøpere. Det blir igjen en tispe hos mamma Stella og resten av flokken, men hvem det blir vet vi ikke enda :) Dagen i dag har bestått av soving, spising, leking og mye sosial omgang med oss tobente og også noen av de andre firbente i flokken. Stella er fortsatt innom valpegården for å sjekke at alle er der, hønemor som hun er. Den ene grinda i gården er kun 20 cm høy slik at hun kan gå inn og ut som hun vil, men snart vil nok valpene falle for fristelsen å prøve å klatre over, så da får vi bytte ut den med en lik høyde som resten :) I morgen tar vi nye bilder av alle sammen, forhåpentligvis rekker vi dette i dagslys for enda bedre kvalitet på bildene :) Det har regnet og regnet her i et par dager så utetid får vi ta når det er litt mindre nedbør. Rampa til trappa på baksiden av huset er nesten ferdig montert, litt av et prosjekt på glattisen ;) Den veier sikkert 100 kg så det var ikke bare bare å få den plassert på trappa! Det gjenstår å montere grinder på én side og legge på underlag slik at det ikke blir glatt for valpene når de skal ut. Vi lagde rampa da vi hadde vårt forrige valpekull i 2018 og det fungerte veldig bra :) 

09. januar 2024 - dag 33

Det er ni glade og veldig slitne valper her i kveld for i dag har de fått enda større plass å boltre seg på :) Gården er utvidet og vi har satt inn et åpent bur som en forlengelse av gården. De er kjempefornøyde med sin nye hybel, matmor derimot får enda mer å vaske framover :) :) Alle valpene har også vært på oppdagelsesferd i huset i dag, noe de synes er spennende og de utvider radiusen de undersøker mer og mer for hver gang :) 

08. januar 2024 - dag 32

Innholdsrik dag for de små med oppdagelsesferd rundt i huset og et hyggelig besøk av både store og små tobente :) Når de er på stua deler vi de opp slik at de er to eller tre av gangen - det er mye spennende å utforske og det merkes godt at valpene nå har mer og mer behov for å oppdage livet utenfor valpegården :) Stella har, helt etter boka, startet såvidt med å dressere de for å lære de hundespråket. Utrolig imponert over hvor flink hun er som mamma; skulle tro hun hadde gått skole i forkant :) Bildene fra i dag er av "Hode" (hannhund), "Venstre bak" (tispe) og "Høyre foran" (hannhund) på oppdagelsesferd på kjøkkenet :) 

07. januar 2024 - dag 31

I dag har valpene hatt mye besøk, først av en kollega med barn på 3 og 7 år, deretter en annen kollega med datter på 11 :) Stor stas for både to- og firbente! Veldig fint at valpene får oppleve å møte så mange forskjellige og veldig flott med små barn oppi valpegården :) Det ble lite bilder i dag, men får prøve å ta litt i morgen :) Ikke så lett alltid å få fine bilder av kvikke, glade valper på 4 1/2 uke. Det meste blir uskarpt pga mye bevegelse :) Det melder mildere temperaturer så da skal vi la valpene få bli med ut en tur for å oppleve verden utenfor huset, det gleder vi oss til! Alt er bra med alle ni - de vokser og sjarmerer oss mer og mer for hver dag som går :) 

06. januar 2024 - dag 30

Mens Stella koste seg på langtur med resten av flokken i formiddag, hadde valpene "hjemme alene"-fest :) Ni sovende valper da vi dro og ni sovende valper da vi kom hjem etter et par timer - en svært fredelig hjemme alene-fest med andre ord! :) De sover tungt og lenge når de har spist og lekt sammen. I dag har de også fått vannskål inni gården, det var både morsomt og smakfullt! Avisene under vannskåla må skiftes hyppig for å grave i vann er nemlig noe av det morsomste små valper vet :) Snart må gården gjøres enda mer stødig for nå begynner de alle og stå på to for å hilse på både to- og firbente som kommer bort :) 

05. januar 2024 - dag 29

Her kommer oppstillingsbildene av alle ni :) De var så flinke til å stå på bordet alle sammen :) Veldig imponert over hvor trygge de var, mange valper synes det er skummelt å være i høyden så tidlig i livet.

04. januar 2024 - dag 28

Fire uker gamle i dag og vi har i dag tatt nye portrettbilder av alle ni. De fikk også prøve seg på bordet for første gang, noe de mestret fint :) Før fotosession hadde vi trivelig besøk fra Heimdal hvor den ene tispa skal flytte :) Det blir nok veldig bra! Det er travle dager nå som valpene har blitt større, men du verden så mye energi man får av å ha valper i hus :) :) Her er portrettene fra i dag, søtere enn dette blir man nok ikke ;) 

03. januar 2024 - dag 27

I dag har valpene vært på flyttefot og er nå fornøyde og glade med sin nye hybel på stua :) De har fått større plass og det var ni lykkelige små som inntok valpegården! Vi håper og tror de vil trives og gleder oss veldig til ukene framover. Nå begynner det å bli flere som ønsker å komme på besøk, noe som er veldig koselig både for to- og firbente. Valpene vil sosialiseres med både voksne og barn og selvsagt de voksne hundene :) Vi kommer også til å ta de med på besøk på jobben vår på sykehjemmet og ta de med på ulike plasser i nærmiljøet. Det vil bli flere kjøreturer slik at de får opplevelsen av bilkjøring også før levering :) Rart å tenke på at de allerede er fire uker, tiden går altfor fort. Vi har ikke solgt alle valpene enda og har fortsatt ledige hannhunder til de beste hjemmene :) Her er et par bilder fra den nye valpegården; mamma Stella er fortsatt helt eksemplarisk med de små. Utrolig imponert over hvor flink hun er som mamma :)  


02. januar 2024 - dag 26

Nå blir det mye kos og moro framover for nå har matmor startet med lang ferie! I morgen starter jobben med å sette opp valpegård på stua. Det blir spennende for valpene med en ny tilværelse; ved å ha de på stua vil de bli vant til alle slags lyder fra folk og andre hunder, husarbeid, tv og alt av hverdagslige ting :) Valpene har hatt mye besøk de siste dagene av våre tantebarn på 11, 14 og 15 - de er svært populære alle ni :) Bildet under er av tispa "Venstre foran" - en stødig og vakker jente :) På torsdag fyller de fire uker og da blir det både portretter og et forsøk på oppstillingsbilder :) 

01. januar 2024 - dag 25

For en fantastisk gjeng med valper vi har. De er så fine med mye personlighet alle ni. Det skjer mye fra time til time, nå er det mye søskenlek i valpegården og de er så glade når vi tobente setter oss ned. For det er fortsatt fullt mulig å sitte sammen med de uten å bli offer for den intense valpebitinga for den starter ikke helt enda... ;) De har begynt å få tenner, men de er på langt nær så skarpe som om et par uker :) Valpene spiser nå tre ganger daglig i tillegg til at Stella fortsatt ammer de litt. Snart går vi opp til fire måltider om dagen. De har god appetitt alle ni og er flinke til å gjøre fra seg på avisene i gården. Når de flytter inn på stua får vi mulighet til å starte renslighetstreningen da valpegården blir plassert ved døra på baksida. Her er to bilder av tispa "Venstre bak" som er tatt i dag - hun synes den nye senga oppi valpegården var akkurat stor nok til henne :) :) 

31. desember 2023 - dag 24

Det ble ikke dagbok i går, men det skyldes ene og alene tidspress :) Med to kennelinnehavere på kveldsvakt, fikk Stella og valpene stell og pleie av barnevaktene Ulrik, Kaja, Iver og Jonas :) Alt var i skjønneste orden da matmor kom hjem kl 22.35, og da fikk også valpene dagens siste måltid med Royal Canin og Vom før hele gården ble vasket ren og nye tepper ble lagt på. Desserten sto Stella for :) Veldig godt å se valpenes reaksjon da jeg pratet til de; det var så mye glede og så mange logrende haler så matmor ble helt rørt. Du verden så mye glede de klarer å spre :) I dag er det nyttårsaften og heldigvis ingen firbente som er redde for raketter hos oss. Likevel blir valpene og de voksne ikke overlatt til seg selv i kveld. Vår opplevelse er at valper ikke reagerer på raketter så tidlig i livet, men dette er noe som kan komme når de blir større. 

29. desember 2023 - dag 22


28. desember 2023 - dag 21

Tre uker gamle i dag og i dag har de fått smake ordentlig mat for første gang :) For en appetitt! Begge skålene ble rensket og selv om vi ikke lagde de store mengdene i dag, ble de gode og mette alle ni. De har sovet som steiner etter herremåltidet :) Alle fikk også andre runde med ormekur i dag. Våre tantebarn har kommet på romjulsbesøk fra Telemark og det var stor stas for både to- og firbente med nye gjester. Matmor er ikke i 110% form i dag heller, men satser på å kvikne til før nyttår. Rolige valper enn så lenge som ikke krever stort :) Tennene har såvidt begynt å komme fram, men det er først om et par uker man virkelig får plukke avisrester i valpegården ;) Bildene fra i dag er av vakreste mamma Stella, en veldig god og mett "Rygg bak" og et bildebevis på at valpene ikke enda har fått manerene på plass. Her spises det med hele kroppen! :) 

26. desember 2023 - dag 19 

I dag skjer det store ting! Valpene er født på Rønningen (våre foreldres hus) og skal i dag flytte inn på Solstad (Maris hus). Vi har hatt de her de første ukene da det har vært mest praktisk for oss alle. Nå er det satt opp valpegård på Solstad og vi gleder oss til fortsettelsen med de små :) Bilder av valpene på sin nye hybel kommer i morgen! :) Bildet fra i dag er av storsjarmøren "Høyre foran" - han sjarmerer oss alle med sitt glade vesen :) 

27. desember 2023 - dag 20

Første dag på ny hybel og det går over all forventning :) Stella og valpene stortrives og har god plass i gården. Stella går inn og ut som hun vil da senga står inntil gården. Matmor har ikke vært helt i form i dag, men valpene må få rene tepper og det må skiftes aviser likevel :) De har allerede begynt å gå på avisene for å gjøre sitt fornødne, veldig greit at teppene stort sett er tørre. Aviser går det mye av da de har behov for å tisse ofte! :) Her er noen bilder tatt av Siri i dag, første er av "Hale" og "Rygg bak", miderste er av "Hale" - han er fortsatt størst av alle ni: 

25. desember 2023 - dag 18

Nå er det masse lek i søskenflokken og valpene har også fattet stor interesse for lekene sine :) Halene går og de viser stor glede når de blir oppmerksom på oss tobente og spesielt når mamma Stella er innom. Om noen dager skal de få fast føde, det blir nok stas :) "Tante" Siri har vært hundevakt i dag da hun hadde fri og jeg var på dagvakt. Valpene trenger ikke tilsyn hele tiden, men Stella må innom de innimellom for å gi mat og aviser må skiftes kontinuerlig. Det blir mye valpetiss når det er ni valper ;) Vi har ikke satt opp gård enda, men det blir denne uka. Enn så lenge virker det som de har god nok plass i bassenget sitt :) Det er også en fordel at Stella fortsatt kan gå inn og ut av bassenget når hun skal gi mat, det er jo fortsatt veldig nødvendig før de får fast føde :) Vi begynner å se de ulike personlighetene, det blir spennende å se om de blir sånn som de er i dag. Noen er mer frampå enn andre, slik det alltid er i et valpekull :) Bildet fra i dag er av søte "Venstre foran". 

23. desember 2023 - dag 16

Dagens innlegg blir rett og slett disse vakrene bildene av våre små håpefulle :) Visst er de vakre?

22. desember 2023 - dag 15

I dag kom "tante" Siri med masse nye leker til valpene :) Heldige små! Gutten "Hale" er spesielt glad i å legge seg oppå lekene når han sover :) Valpene utvikler seg for hver dag som går, det er ikke mulig å snike seg inn på valperommet lenger for nå hører de godt alle ni :) De løfter på ørene og forsøker å orientere hvor lyden kommer fra; de blir svært ivrige når man prater til de :) Ordentlige flatter er de, glade og sosiale og de får mye sosial omgang med oss tobente :) Bildene fra i dag er av tispa "Venstre foran", tispa "Rygg bak" og hannhunden "Hode". Fineste små! 

24. desember 2024 - dag 17

God jul fra alle oss - dagens innlegg blir en presentasjon av valpenes stamtavlenavn. De vil bli oppkalt etter ni av hundene som betydde mye for mamma som vi mistet brått i april i år. Vi ønsket å ha spesielle navn på dette kullet og er svært fornøyde med valgene vi endte på. Bilder av hundene de er oppkalt etter finnes på vår Facebook-side: Kennel Arminzera. Navnene på hannhundene blir: Arminzeras Like Hubba Bubba, Arminzeras Like Constantly Carrying, Arminzeras Like Garfield, Arminzeras Like Asfaloth og Arminzeras Like Lord Owen. Tispene skal hete: Arminzeras Like Romantic Rose, Arminzeras Like China Moon, Arminzeras Like I'm Mrs Robinson og Arminzeras Like Eye For An Eye. 

21. desember 2023 - dag 14

Hjertebarna er hele to uker gamle i dag; tiden flyr! I dag kom det gulvbelegg i posten så da skal det settes opp valpegård før jul. Det blir nok opplevelsesrikt for de små og utforske verdenen utenfor bassenget :) Planen var å ta portrettbilder av alle på to ukers dagen, men med en matmor på jobb når det er dagslys ble det vanskelig å få til i dag. I morgen jobber den andre matmora på dagtid, så da blir det portretter på lørdag i stedet :) Stella har vært på en lengre tur med resten av flokken i dag, godt for henne med litt barnefri og godt å se at valpene har det bra også uten mammaen :) Bildet under er av tispa "Venstre side" - snakk om å ta livet med ro! :) 

20. desember 2023 - dag 13

Dagens innlegg blir et rent skryteinnlegg av Stella. FOR en flink mamma! Hun steller og ordner med valpene sine og de har det virkelig som plommen i egget. Gode og mette til alle døgnets tider og rene og pene. Hun ser oppriktig stolt ut der hun ligger med sine håpefulle :) Nå gleder vi oss veldig til dagene som kommer med mye fri og enda mer tid med de små. 

19. desember 2023 - dag 12

Nå skjer det mye for hver dag som går! Valpene vokser i rekordfart og har nå begynt å høre - det merker vi godt når vi går inn på valperommet, det er minst én som løfter hodet hver eneste gang :) De har såvidt startet å leke med hverandre og er allerede svært knyttet til oss tobente. De elsker å få kos og vi har sett logring ved flere anledninger :) Om noen dager skal vi utvide plassen deres så da blir bassenget byttet ut med en liten valpegård. Når de blir enda større får de en større gård med god boltreplass, masse leker, gode tepper og et åpent bur slik at de såvidt får startet med litt burtrening :) I dag fikk også bestefar Gahan hilse på de små - for anledningen i bånd da han er en stor og glad gutt som helst skulle oppi bassenget for han synes det var så mange spennende leker oppi der :) Valpene synes bestefar var en spennende type, men sannsynligvis hadde de vel mer et håp om at det var mammaen som kom innom ;) Bildet til høyre er "Rygg bak" - den minste tispa men slettes ikke så liten lenger :) 

18. desember 2023 - dag 11

Et litt tidligere dagboknotat i dag ettersom matmor starter på jobb igjen i dag kl 15. Ferien er over for denne gang og ny ferie blir det på nyåret :) Heldigvis jobber jeg og Siri mye motsatt framover så valpene blir ikke overlatt til seg selv hele arbeidsdager. I dag startet dagen kl 06 - det var stor ståhei fra de små når Stella gikk oppi bassenget :) Hun er flink til å gå inn og ut gjennom hele natta, men hylekoret de startet med kl 06 var klar melding om at nå er det på tide å starte dagen! Litt av en stemmeprakt på så små vesener :) Nå har alle åpnet øynene sine, et par stk har foreløpig kun åpnet ett øye men det er nok bare snakk om timer før det andre åpner seg. Hannen "Rygg" er en av de som har åpnet begge; og for en storsjarmør han er: 17. desember 2023 - dag 10

Nå begynner det å vises at det er ni stk flatcoated retrievere i bassenget :) Hannhunden "Høyre foran" var i dag førstemann til å logre med halen uten at det var melk fra mammaen involvert! Fascinerende å følge de dag for dag og se hvordan de utvikler seg. Stella er mer og mer på stua nå og har slått seg til ro med at de klarer seg uten henne en liten stund :) Valpene har fått selskap av et par bamser i bassenget, og de fant fort ut at det var godt og varmt å ligge under den største av de. Stella var veldig nysgjerrig på hva slags vesener som hadde slått seg ned med de små og fryktet nok et lite øyeblikk at hun hadde blitt mor til 11 i stedet for ni ;) Portrettbildene nedenfor er av tispa "Venstre bak" - visst er hun vakker? :) 
16. desember 2023 - dag 9

Flere av valpene har nå åpnet øynene; helt fantastisk å se - de er bare så vakre :) De beveger seg raskt rundt i bassenget og selv om de ikke er helt stødige til bens er det lett å se forskjell fra da de ble født! Når vi setter oss ned sammen med de kommer de stormende og klatrer oppi fanget :) I dag har nyinnkjøpte bamser blitt vasket og ligger nå til tørk i tørketrommelen. Det blir bra for valpene med myke bamser å legge seg oppå :) Her er gutten "Høyre foran" - godt å være nær de tobente også :) 


15. desember 2023 - dag 8

I dag har "Venstre bak" startet en ny epoke i livet; hun har nemlig åpnet øynene (i allefall det éne) :) Kun åtte dager gammel, det må være det tidligste vi har opplevd! Synet er svært svekket en stund framover men du verden så søte de er når de åpner øynene for første gang :) 

Alle ni har blitt fotografert i dag, det måtte bli bilder med mobil da speilrefleksen ikke ville samarbeide helt. Bedre bilder med speilrefleks blir neste uke når valpene fyller to uker :) Her er de alle sammen, navnene står på hvert bilde. 
14. desember 2023 - dag 7

Én uke gamle og i dag våknet vi til et iskaldt Meråker! Nærmere 22 minusgrader viste gradestokken og nå ser vi fram til litt mildere vær i helga. På valperommet er det heldigvis ingenting som tyder på kulde utendørs - de har det godt og varmt oppi bassenget sitt :) Planen var å ta portretter i dag, men vi forsøker på det i morgen i dagslys i stedet. Alle ni pluss Stella har fått ormekur i dag, det var veldig merkelig for valpene med en annen smak enn melk fra mammaen - ingen tvil om hva de foretrekker :) Størstemann "Hale" slo på stortromma på én ukes dagen og veier i dag hele 790 gram! Han er og blir storebror i kullet :) Her er noen bilder fra dagen i dag, så slitne blir man etter en runde med ormekur ;) 


13. desember 2023 - dag 6

Det er så herlig å observere valpene når de enser at mamma Stella er i nærheten. Da blir det full rulle på alle sammen med høylytt roping og stor fart i bassenget :) De begynner å bli mer og mer hunder nå og når de om noen dager åpner øynene, blir de hunder på ordentlig :) I morgen blir det feiring av 1 ukes-dagen med ormekur og portretter! Det blir spennende å se om vi klarer å fange de små på bilder når de løftes opp for det er noen svært sprellende vesen vi har med å gjøre :) Stamtavlenavnene blir annonsert ganske snart; vi har en idé klar og tror og håper det blir noen helt spesielle navn på de små. Bildene fra i dag er av hannhund "Høyre foran" som synes det var helt perfekt å sovne mellom mammas bakben, mens tispa "Venstre foran" foretrakk å ligge så tett inntil Stellas ansikt som overhodet mulig :) 


12. desember 2023 - dag 5

I dag har nesten alle fått nyklipte klør - "tante" Siri fikset det mens jeg var på Stjørdal på diverse ærender :) Resten skal til pers i morgen - vi bruker en vanlig saks av litt mindre størrelse når vi klipper klørne når de er så små. Når de vokser litt mer må det brukes klotang :) Fikk handlet inn noen leker i dag som valpene skal få ha i valpegården når de blir større. De har ikke så stor glede av leker enda, men du verden som de kommer til å kose seg når de blir noen uker eldre :) På torsdag fyller de én uke og da skal alle få sin første ormekur. Stella fikk ormekur én uke før fødsel og skal ha en ny runde sammen med valpene :) Hun er heldigvis fri for orm, men å gi ormekur i forbindelse med valpekull er viktig og ren rutine. Vi tenkte også å ta portrettbilder av alle ni på torsdag - det er ikke så lett å se forskjell på de enda, men det kan være gøy å se tilbake på bilder helt fra starten :)Bildet under viser en av de små med sine første nyklipte klør :)   

11. desember 2023 - dag 4

De første dagene av valpers liv er det lite som skjer - det samme gjelder her! :) De spiser og sover og vokser til. Tispa "Venstre side" er hakk i hæl på storebror "Hale" nå og veier omtrent like mye :) Hannhunden "Rygg" følger like bak; godt å se at alle vokser for hver dag som går :) Stella har også i dag vært en del nede på stua sammen med resten av flokken, men er flink til å gå til trappa når hun vil opp :) Hun synes nok det er varmt på valperommet, men vi skrur ned varmen to hakk når hun er sammen med valpene og opp to hakk når de er alene :) Viktig med nok varme, men samtidig viktig at det ikke er for varmt for mammaen. I dag kom både Retrievernytt og Hundesport i posten, og det finnes vel ikke noe koseligere enn å sitte på valperommet med bladene og høre på valpelydene i bakgrunnen :) Fineste små, vi har blitt så glade i de alle sammen allerede :) På bildet er tispa "Venstre foran" og hannen "Rygg", trøtte og gode etter et av dagens mange måltider :)   

10. desember 2023 - dag 3

Valpene og Stella kan nå alt om Jon Fosses litteratur for på valperommet står NRK P2 på gjennom hele dagen :) Selv om valpene ikke kan høre enda, velger vi å tro at de har fått med seg den store begivenheten - de er da tross alt født hos en svært litteraturglad familie :) 

I dag har Stella vært nede på stua litt sammen med de andre hundene, dette synes hun var veldig stas i allefall for en kort stund :) Det tar ikke lang tid før hun vil opp å være med sine små, flinke jenta. Matmor har vært på tur med Gahan og Yoda, og det var bare fryd og gammen på valperommet da jeg kom tilbake. Stella er veldig flink når hun legger seg ned med valpene og når hun går ut og inn av bassenget. Hun vasker og steller med de slik at de både får ut urin og avføring, akkurat slik det skal være :) Hun spiser som en hest, noe som er veldig viktig når hun har så mange valper som skal ha melk døgnet rundt. Det er mer enn nok melk, noe som vises godt på vekta til de små - minstemor "Rygg bak" har vi lagt til spenene litt ekstra og også hun begynner å ta igjen noen av søsknene. Hannhunden "Høyre side" er minst av guttene så han har også fått litt særbehandling av oss tobente :) De er ikke unormalt små men når man må kjempe om spenene med blant annet "Hale" på rundt 600 gram, kan det være greit å få hjelp med en liten snarvei

innimellom ;) Et par bilder fra i dag, snart på tide med kloklipp :D Bildet til høyre er "Høyre foran" med verdens beste mamma. Bildene i dagboka kan klikkes på for å få de større :) 


09. desember 2023 - dag 2

Dag 2 og alt går veldig bra! :) Timene på valperommet består av spising, soving, mer spising og mer soving. Stella er en stolt og pliktoppfyllende mamma som slapper godt av sammen med sine små. Valpene vokser og størstemann er gutten merket "Hale". Han er allerede over halvkiloen og er både først og sist til alle måltider :D En stor personlighet på han - han minner mye om slik bestefar Gahan var i valpekassa. Vi tilbringer mye tid på valperommet, men passer samtidig på at Stella får stelle med valpene sine alene. Det er viktig med ro den første tiden og viktig at valpemor får erfare at dette er noe hun takler fint uten for mye innblanding av oss tobente. Når det er sagt, så setter Stella pris på å ha selskap av oss. 


Når valpene er én uke gamle skal de få sin første kloklipp samt ormekur. Vi klipper klørne med en vanlig saks av mindre størrelse mens valpene sover. Når valpene er så små, merker de ikke dette når de uansett sover. Det blir mer utfordrende når de har reist til sine nye hjem og er full av liv :D Her kommer noen bilder; vi legger også ut litt på Facebook på Kennel Arminzera :) Legg merke til klatremusene "Venstre side" (tispe) og "Hode" (hannhund) - målbevisste og fulle av vilje allerede!      Tispen "Venstre side" :)                        Gutten "Hode" :)                  Størstemann "Hale" og mamma           "Hode" - den førstefødte                                        Mett og fornøyd :) 

08. desember 2023 - valpene er født - dag 1 

Vi er stolte og glade over å kunne ønske ni små vidundre velkommen til verden! Stella fødte i går, 7. desember, fire tisper og fem hannhunder :) Alt gikk veldig fort - temperaturen var på 36,9 kl 09 i morges. Utover formiddagen ble den 37,1 på det høyeste og vi trodde da at det enda skulle ta noen timer før det hele startet. Stella var relativt rolig, men hadde sine runder med graving i bassenget og ville ofte ut på tissing/bæsjing. Tispene vil gjerne tømme seg helt før fødsel.Etter en luftetur rundt huset, gikk vi opp på valperommet. Stella viste tegn til ubehag og kastet opp (utrolig nok ville hun ha mat i går morges/formiddag og spiste hele to porsjoner før valpene kom). Ett minutt etterpå fikk hun den første ria og etter et par rier ble første valp født kl 13.45 :) En lekker gutt som ganske så raskt fikk selskap av hele åtte søsken :) Fødselen var over på knappe fire timer og alt gikk som det skal. Stella fjernet navlestrengene helt selv med god margin, hun vasket og stelte de nyfødte og melkeproduksjonen startet for fullt i det første valp var født. Noen timer før hadde hun lite melk i juret, det er helt normalt men uansett godt å se at melken flommet over så fort de små var på sin første ferd mot pattene :) Alle valpene var fine i størrelse og veide mellom 350 gram og 425 gram. Alle ni har fått runde mager og spiser med god appetitt. 


Vi merker alltid valpene hos oss med giftfri hvit lakk. På denne måten kan vi skille de fra hverandre og samtidig observere hver valp enklere. I tillegg er det stas for valpekjøpere å se tilbake når det er bestemt hvem som skal hvor :) Tispene er merket "Rygg bak", "Venstre side", "Venstre foran" og "Venstre bak". Hannhundene er merket "Hode", "Hale", "Høyre side", "Rygg" og "Høyre foran" :) Vi vil etterhvert ta kontakt for å gi beskjed om hvem som får kjøpe valp og ikke. Først vil vi se at alt går bra de første dagene med alle sammen :) Det er en rolig atmosfære på valperommet. Stella koser seg med de små og er en svært ansvarsfull mamma. Kun små lufteturer utenfor huset og hun vil absolutt ikke gå lenger enn 50 meter fra huset før hun stopper og skal snu :) De andre hundene lurer fælt på hva som skjer i andre etasjen, men de må nok vente litt med å få hilse på de små. Den første tiden er det viktig med ro og fred for både valpene og mamman :) Jeg (Mari Stine) sover på valperommet den første tiden for å se til at alt går bra - dessuten er det særdeles koselig å høre valpelyder gjennom hele natta. Her kommer noen bilder tatt det siste døgnet: 06. desember 2023 - dag 59


I dag starter vi Stellas valpedagbok og vil oppdatere denne så ofte som mulig fram mot fødsel og daglig etter valpene er født. Vi har hatt en tradisjon med valpedagbøker siden vi fikk vårt første valpekull 30. november 2003. Vår mor var en fabelaktig forfatter av dagbøkene våre, og vi håper vi klarer å gjøre kommende valpekjøpere like glad som hun gjorde. 


Stella vokser for hver dag som går og dagene består nå i å hvile og å spise :) Hun spiser fire-fem ganger daglig, små porsjoner men mye mer av det hun spiser til vanlig. Hun får en blanding av Royal Canin Starter og Vom puppy. Dette er også fóret valpene vil få når de blir gamle nok til fast føde :) De første tre ukene spiser de kun fra mammaen og etter tre uker starter vi gradvis tilvenning av fast føde i kombinasjon med morsmelk :) 


Den siste tiden har vi hatt det svært kaldt her i Meråker, godt over 20 minus i en lang periode men mot helga melder det heldigvis varmegrader. Vi har fått mye snø, så vi har tatt hensyn til juret til Stella når vi har vært ute. Dette blir spesielt viktig etter hun starter med ammingen. Vi har bestilt en dekkende drakt til henne som beskytter mot kulde og snø. Stella er ikke superivrig på å ha på seg dekken og lignende men når man skal bli mor må man tåle det meste :) 
Vi måler temperatur tre ganger daglig. Før fødsel skal temperaturen falle ned mot 36 grader for så å stige like før fødselen starter. I dag tidlig var temperaturen på 37,6 så det er lite som tyder på at det skjer noe med det første. Termin er på fredag og har nå kun småting igjen å ordne før alt er klappet og klart. Koking av flasker (i tilfelle noen valper trenger ekstra bistand), koking av hyssing og sløv saks (i tilfelle vi må bistå å fjerne navlestrengene), innkjøp av hel kylling som vi skal lage et næringsrikt måltid av slik at Stella kan få tilførsel av ekstra energi under fødsel. Kyllingkjøttet blander vi med silt havresuppe blandet med litt druesukker :) Alle tepper er vasket og brettet, engangskladder har vi fått kjøpt inn på jobb og vi har fått samlet inn et hav av aviser både hjemme og på jobb. Vi finner fram gamle sengeklær og håndduker i dag som kan kastes underveis i forbindelse med selve fødselen. Stella selv aner fred og ingen fare og synes bassenget hun skal ha valpene sine i de første ukene er helt topp :) 

Stolt mamma med sine ni håpefulle

En vakker jente

Klatremus :)

Stella fotografert mandag 4. desember :)